Ole fiksu netissä: Mieti, ennen kuin jaat


Hyödyllisen vertaistuen lisäksi netissä voi kohdata myös vääristeltyä tai haitallista tietoa. On haitallista, jos vertaistuki ylläpitää ongelmakäyttäytymistä, kannustaa stereotyyppiseen tai haitalliseen ajatteluun, kuten syömishäiriöitä, päihteitä, rasismia, terrorismia ja itsemurhia ihannoivat sivustot vertaisryhmineen tekevät. Lukijan maailmankuva voi vinoutua sivustojen virheellisten tietojen ja asiantuntemuksen puutteen vuoksi.


Älä anna rahaa tai mitään tietojasi kenellekään
netissä, somessa tai sähköpostilla.
Jos olet jo antanut rahaa,
lopeta rahan antaminen heti.
Ilmoita huijauksesta pankillesi
ja tee rikosilmoitus poliisille.
Jos sinusta tuntuu,
että nettirakkaasi voi olla huijari,
älä pidä häneen enää yhteyttä.

Netti on täynnä sisältöä, joka voi olla tekstin, kuvan tai vaikka videon muodossa. Miltä maailman tapahtumat vaikuttavat käyttämissäsi nettipalveluissa? Millaiset sisällöt löytävät tiensä feedeihisi ja millä perusteella? Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? Kenen vinkkaamiin tai linkkaamiin sisältöihin luotat? Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Monet nettimarkkinoinnin keinot ovat hyvin huomaamattomia. Miten mainontaa voi netissä tunnistaa?

Ole valpas netissä: Älä lankea feikkiin

Kaikki ikävä viestiminen ja kohtelu ei välttämättä ole tahallista ja toistuvaa kiusaamista. Loukkaavaa kohtelua näkee netissä harmillisen usein. Loukkaava kohtelu voi esimerkiksi olla satunnaisia ilkeitä kommentteja ja viestejä tai ulkopuolelle jättämistä, joka ei välttämättä toistu, mutta tuntuu pahalta. Ilkeilyä, väärinymmärryksiä ja ulkopuolelle jättämistä tapahtuu, kun omien mielipiteiden ja tunteiden ilmaisua vielä harjoitellaan. Jos ilkeisiin puheisiin ja tekoihin ei puututa, ilmapiiristä voi tulla epämukava ja turvaton. Loukkaava kohtelu voi johtaa myös kiusaamiseen.

11. Kaveritaidot netissä.
Keskustele lapsen ja nuoren kanssa netin ja some pelisäännöistä ja kunnioittavasta käytöksestä. Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat netissä lisäävät omaa ja toisten hyvinvointia ja myönteistä nettikulttuuria ja mitä jokainen netinkäyttäjä voi osaltaan tehdä. Kannusta lasta hyviin tekoihin ja hyvää ja reiluun kaveruuteen myös netissä. Muista oman esimerkkisi voima kunnioittavassa kohtaamisessa niin netissä kuin kasvokkainkin.

Netissä voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja sieltä voi löytää myös uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon: kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle.

Jos huijari saa tiedot,
hän voi toimia netissä uhrinsa nimellä.
Hän voi huijata muita ihmisiä somessa.
Hän voi myös tehdä ostoksia ja sijoituksia toisen ihmisen nimissä,
jolloin tämä ihminen menettää rahaa.


Ole kiltti netissä: On siistiä olla kiltti

Netin parhaita puolia on, että sen avulla kuka tahansa voi päästä osalliseksi erilaisesta tiedosta ja keskusteluista. Fiksu netinkäyttäjä pitää kuitenkin mielessään, ettei kaikki netistä löytyvä tieto ole totta ja suhtautuu näkemäänsä harkiten. Kuka vain voi laittaa nettiin mitä vain eikä luotettavan tiedon löytäminen ole aina helppoa. Nettitiedon tulkinnan ongelmat liittyvät siihen, mikä netissä on toisaalta myös parasta: julkaiseminen on erittäin vaivatonta. Myös mainoksia voi olla vaikeaa erottaa oikeasta tiedosta.

Ole rohkea netissä: Jos epäilyttää, sano se ääneen

Erilaiset huijausviestit ovat
yleisin tapa huijata netissä.
Kaikki voivat saada huijausviestejä.
Lue, millaisia huijausviestit ovat.
Silloin sinua ei huijata, vaikka saat huijausviestin
tai tietojasi yritetään kalastella.
Kun saat viestin, pohdi näitä asioita:

  Lataa koko Ole loistava netissä -työkalupakki itsellesi

Lue muiden käyttäjien kokemuksia. Jos olet hankkimassa vaikkapa uutta kameraa tai lemmikillesi uudenlaista ruokaa, älä luota pelkästään valmistajien puheisiin. Netistä löytyy aivan varmasti keskustelupalsta, josta voit lukea tuotetta jo kokeilleiden kokemuksia.

Seksuaalinen häirintä netissä

Katso MLL:n mediakasvatusvideolta mitä vanhempien ja muiden kasvattajien kannattaa tietää netissä tapahtuvasta kiusaamisesta. Millaista lasten ja nuorten kohtaama kiusaaminen netissä on ja milloin se täyttää rikoksen tunnusmerkit? Miten ehkäistä nettikiusaamista ja puuttua asiaan?

Seksuaalista häirintää netissä on esimerkiksi:

Huomioi tekijänoikeudet
Netissä on helppo saada omia ajatuksia ja töitä muiden nähtäville. Sinulla on oikeus omiin nettiin jakamiisi tuotoksiin, esimerkiksi itse kirjoittamiisi teksteihin ja tekemiisi videoihin. Muista kuitenkin, että samat oikeudet koskevat myös muiden tuotoksia. Muiden töitä ei siis saa kopioida netistä ilman lupaa.