Kolme syytä hankki HONOR 200 -sarjan älypuhelin


Fyysiseltä rakenteeltaan Honor 90 jatkaa edeltäjänsä linjaa, mutta hieman pulleampi muotoilu ei ole yhtä paljon ainakaan allekirjoittaneen mieleen. Muovikehyksinen rakenne ei ole varsinaisesti premiumia, vaikka laite onkin jämäkkä. Pieni miinus tulee IP-luokituksen puutteesta.


Honorin ”numerosarja” on kipuillut hieman keskihintaluokan tiukassa kilpailutilanteessa, eikä uusin Honor 90 -malli näyttäisi varsinaisesti keikauttavan vaakaa uuteen asentoon. Laite ei ole varsinaisesti huono, mutta massasta erottuvat valttikortit ovat vähissä ja pienempiä miinuksia on hieman liikaa.

Honor 20 käyttää Magic UI 2.1 –käyttöliittymää, joka on hyvin kevyesti muokattu muunnelma Huawein EMUI 9.1 –käyttöliittymästä ja sen alla pyörii Androidin uusin 9 Pie –versio. Kuten on jo tullut vuosien varrella tunnetuksi, EMUI on peittää vakio-Androidin ulkonäön alleen varsin kattavasti ja toteutus jakaa mielipiteitä. On hieman harmi, ettei Honor ole vieläkään saanut muokattua Magic UI:ta enemmän omanlaisekseen, sillä nykyisellään EMUI:sta poikkeava nimeäminen tuntuu varsin turhalta.

Viimeisin päivitys Honor 200 -puhelimille tuo mukanaan Googlen …

Honor 90:n suorituskyky ei ole uudesta piiristä huolimatta parantunut merkittävästi edeltäjämallista. Kuten io-techin testeissä on jo aiemmin todettu, Snapdragon 7 gen 1 -piiri on hyvin pieni parannus aiempaan 778G+-piiriin nähden. Grafiikkapuolella suorituskyky on kymmenisen prosenttia parempaa kuin Honor 70:ssä ja prosessoripuolellakin parannusta on vain muutama prosentti. Keskihintaluokan mittapuulla suorituskyky on keskitasoa ja samaan rahaan on saatavilla myös huomattavasti suorituskykyisempiä puhelimia.

Peruskäytössä Honor 90 toimi testijaksolla ongelmitta, eikä minkäänlaista hidastelua tai tökkimistä havaittu edes eri sovellusten välillä aktiivisesti liikuttaessa. Pelikäytössä Honor 90:n kaltaiset nykypäivän keskiluokan puhelimet ovat melko päteviä, mutta joissain tapauksissa raskaimpien pelien kohdalla grafiikka-asetuksia täytyy silti laskea hieman maksimista.

Honor 90:n päivitystuki on pysynyt samana edeltäjämallista, eli laitteelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä (14 ja 15) ja kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Tuki on nykymittapuulla keskihintaluokassa hyvin perustasoa ja pahimmat kilpailijat pystyvät parempaan – osa vuodella, Samsung peräti kahdella. Edellisiä sukupolvia tarkastellessa päivitysnopeudessa Honorilla olisi petrattavaa, sillä Honor 70 sai Android 13 -päivityksensä vasta toukokuussa ja Honor 50 Android 12- ja 13 -päivitykset vieläkin heikommin kesä-elokuu-akselilla.

Honor 20:n kamerasovellus tarjoaa pikapainikkeen 2x-zoomaukselle, mutta ottamiemme testikuvien perusteella kameran zoomausominaisuus on valitettavasti puhtaasti digitaalinen rajaus, sillä kuten oheisesta vertailukuvasta näkyy, emme havainneet zoomattujen kuvien yksityiskohdissa minkäänlaista yksityiskohtien parantumista pääkameralla otettuihin ”1x”-kuviin nähden. Tämä on jopa hieman yllättävää, sillä 48 megapikselin kuvasensori mahdollistaisi häviöttömän rajauksen sensorin keskeltä ja Huawei on lisäksi tunnettu toimivista hybridizoom-toteutuksistaan. Honor 20:n kameran 2x-zoomia voikin siis suositella lähinnä kuvan rajaamista nopeuttavana toimintona, ei oikeana häviöttömänä zoomina. Tämä on siltäkin osin harmillista, että edeltäjämalli Honor 10 tarjosi toimivan zoomin.


Honor 90:n tarkemmat erot Honor 70 -malliin nähden ovat:

Ohjelmistona Honor 90 tarjoaa yrityksen oman , jonka päätteen yritys on hiljattain muuttanut UI:sta OS:ksi. Versionumero on tällä haavaa 7.1. Tässä kohtaa lienee myös oleellista muistuttaa, että Honorin ohjelmisto tukee aivan normaalisti kaikkia Googlen palveluita, Play-sovelluskauppaa ja sovelluksia. Aiempaan tapaan kyseessä on varsin kattavasti vakio-Androidin ulkoasun peittävä kustomointi, joka jakaa varmasti mielipiteitä. Alla mainittua ilmoitusvalikkoa lukuun ottamatta käyttöliittymän ilme ei ole muuttunut merkittävästi vuoden takaisesta.

Honor 200 Lite 5G 8GB+256GB Cyan Lake

Värintoistoltaan ultralaajakulmakameran tekemä jälki on luonnollisinta, mitä Honor 20:sta saatiin testijaksolla ulos. Kuvaprosessointi lisää otoksiin automaattisen vääristymien poiston, jonka ansiosta reuna-alueiden pahimmalta tynnyrivääristymältä vältytään suurimmilta osin. Yksityiskohdat eivät tallennu tavallisten laajakulmakameroiden tasoisesti ja dynamiikassa olisi parannettavaa, mutta kokonaisuutena tarkasteltaessa otokset ovat hyvinkin käyttökelpoisia.

Honor Magic 4 Lite 5G näytön panssarilasi

Käytännössä 48 megapikselin kuvakoko todettiin pettymykseksi, sillä emme havainneet siitä oikeastaan mitään kuvanlaadullista hyötyä 12 megapikselin tarkkuuteen nähden. Käyttäytyminen on siltä osin erikoista, että samaa kamerasensoria käyttävässä View20-mallissa ero on selvästi havaittavissa. Honor 20:n tapauksessa sen sijaan näyttää lähestulkoon siltä, että 48 megapikselin kuvat olisivat vain skaalattuja suurennoksia 12 megapikselin kuvista.

Honor Magic Watch on käytännössä sama laite kuin Huawei Magic Watch.

200 megapikselin tarkkuudella kuviin tallentuu huomattavasti enemmän yksityiskohtia kuin 12,5 megapikselin otoksiin, mutta ero ei kuitenkaan ole missään nimessä 16-kertainen. Maininnan arvoisena seikkana täyden resoluution kuvat näyttivät useimmiten myös havaittavasti vähemmän prosessoiduilta ja väreiltään hieman luonnollisemmilta. Edeltäjämallin 50 megapikselin kuviin nähden yksityiskohtia on myös jonkin verran enemmän ja suurempana erona pikselitason jälki on huomattavasti vähemmän pehmeän ja prosessoidun näköistä, vaikka toki prosessoinnin jälkiä näkyy myös Honor 90:n kuvissa.

HONOR Magic6 Lite kestää arkea

Heikommissa valaistusolosuhteissa Honor 20 tekee varsin hyvää jälkeä, etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden. Kohina pysyy suht hyvin kurissa, valkotasapaino luonnollisena ja värit säilyvät melko mukavasti. Kuvien yleisilme pysyy yllättävänkin terävänä ja yksityiskohdat säilyvät varsin hyvin, vaikka ne pehmenevätkin lopulta selvästi herkkyyden noustessa nelinumeroisiin lukemiin. Automaattitilassa kamera ei ”tee yöstä päivää”, vaan otosten valoisuus vastaa melko hyvin todellista kuvaustilannetta.